8% van de hardlopers rent omdat ze van rennen houden. 50% haat het, of ‘accepteert’ het gewoon – Strava noemde dit ook wel de ‘runner’s paradox’.
In het onderzoek van Strava Why We Run, werden 25.000 hardlopers over de hele wereld gevraagd naar hun motivatie om hard te lopen.
Wat is jouw drijfveer?
Mensen sporten voor een diepere betekenis. Intrinsieke motivatie is niet altijd de belangrijkste reden om te sporten. We sporten ook ‘gewoon’ voor andere redenen zoals bijvoorbeeld je lichaamsbeeld, sociale redenen, gezondheids verbetering of goed in je vel komen te zitten. 40% van de Engelse hardlopers bijvoorbeeld, liepen hard om zich sterker te voelen.

“Voor veel mensen is de activiteit niet het belangrijkste ‘ding’,
maar het is vooral hoe deze activiteit je laat voelen.”
Doelen stellen motiveert
Of het nou een hele marathon is, een ‘fun run’ of het verliezen van gewicht, alle hardlopers over de hele wereld zien het doelen stellen als hun belangrijkste motivatie om door te lopen.
Vroege vogels, die hardlopers
Bijna eenderde van de loopactiviteiten vindt plaats voor 8 s’morgens. En de Spaanse hardlopers zijn de nachtuilen van de wereld. Bijna de helft van alle loopactiviteit vind daar plaats in de avond.

Hardlopen als medicijn
Het grootste deel van de hardlopers lieten noteren dat hardlopen hun helpt om met grote veranderingen in het leven te kunnen omgaan: van een blessure, tot het verliezen van een geliefde, een verhuizing en trouwen en/of scheiden. Maar liefst 78% van de hardlopers bij wie de kinderen het huis verlieten, hielp hardlopen om met deze veranderingen om te gaan.
Samen is niet alleen
Ongeveer de helft van de hardlopers lopen met anderen. Dit kan met een vriend of vriendin zijn, een loopgroep of bij de atletiekvereniging. Het onderzoek laat zien dat de hardlopers die samen met anderen lopen, meer van het hardlopen genieten. Dit is in elk (onderzocht) land het geval.
Waarvoor loop jij hard?
Voor het gehele onderzoek zie de volgende link: https://whywerun.strava.com/
Nova Fysio & Performance
“Meer dan een fysio”