Kies voor een comfortabele hardloopschoen!

Hardlopen is in Nederland nog steeds één van de meest populaire sporten. Het aanbod van hardloopschoenen en de verschillen hierin is groot en dit kan het voor een beginnende hardloper moeilijk maken om de juiste schoen te kiezen.

De vraag die ik regelmatig hoor in mijn praktijk is “Wat voor een schoen adviseert u?”. Meestal laat ik de hulpvraag een paar minuten zweven om vervolgens met een goed advies te komen: “Een schoen die lekker zit!”. 

De meeste patiënten kijken me dan wat bedenkelijk aan om vervolgens de vraag te verduidelijken. “Ik bedoel, moet ik zo’n blok erin of juist niet? Of moet ik op blote voeten gaan hardlopen?”, aldus de patiënt. Je leest het al, er zijn veel vragen en onduidelijkheden omtrent hardloopschoenen.

3 voettypen
Een veelgebruikte manier om hardloopschoenen aan te meten is op basis van het type voet, een hoge voetboog, een lage voetboog of een neutrale voetboog.

Vanuit de historie is altijd gebruikgemaakt van deze drie voettypen en de hierbij horende schoen, maar waar deze theorie op gebaseerd is blijft onduidelijk. Veel lopers kopen hun schoenen in een hardloop speciaalzaak en laten zich via loopbandtesten etc adviseren welke type schoen voor hen het beste is.

Want stel dat je een verkeerd paar schoenen koopt, dan loop je een verhoogt risico op blessures en dat wil je koste wat kost voorkomen, toch?
Professor Benno M. Nigg stelt dat het maken van een loopanalyse of op basis van voettype hardloopschoenen aanmeten weinig tot geen nut heeft. Nigg, professor emeritus aan de universiteit van Calgary en een wereldwijde autoriteit op het vlak van biomechanica met onder meer veel publicaties over sportschoenen op zijn naam, is van mening dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat een ‘aangemeten’ hardloopschoen blessures voorkomt. Toch laat een onderzoek van Malisoux et al. uit 2015 zien dat het hebben van meerdere paren hardloopschoen, een 40% minder kans op blessures geeft.

Ik hoor je denken: “Maar wat is dan wel de manier om de voor mij perfecte schoen te vinden? Betekent dat nu dat het niet uitmaakt welke schoenen je aantrekt?”. Het is wel degelijk van belang de juiste schoen te kiezen en je te laten adviseren door een specialist. Maar de criteria voor het kiezen van de juiste schoen moet volgens Nigg en verschillende andere onderzoeken liggen bij het loopcomfort en niet bij bescherming zoals de loopschoen fabrikanten ons willen doen geloven.

Waar moeten we dan rekening mee houden?
Uit veel onderzoek komt maar één criterium duidelijk naar voren: COMFORT. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek omtrent hardloopschoenen is nog veel onduidelijk als het gaat om blessurepreventie en er zal in de komende jaren hopelijk meer onderzoek komen.
Voor nu is het belangrijk dat u zich realiseert dat hardloopblessures meerdere factoren hebben en dat alleen een schoen dit niet kan voorkomen.

Tips voor de perfecte/comfortabele hardloopschoen
– Hardloopschoen keuze is persoonlijk, wat voor u werkt, hoeft voor uw mede hardloper niet noodzakelijk te zijn.
– Het afstemmen van ‘voettype’ op schoentype is verouderd en voorkomt geen blessure. (Ryan et al. BSJM 2014)
– Meerdere paren schoenen: 40 % minder kans op blessures (N=264 Malisoux et al. 2015)
– Comfort is essentieel bij het kiezen van uw hardloopschoen. (Nigg et al. 2015)

In onze praktijk werken we veel samen met de fysiotherapeut en we zien patiënten met allerlei uiteenlopende klachten. Het screenen van een menselijk lichaam met verschillende methoden leert ons verder te kijken dan alleen een voet- of die ene rugklacht. We merken dat een combinatie spreekuur leidt tot een beter behandelplan en dit zorgt voor een beter resultaat wat ten goede komt aan de patiënt.


Kom je er niet uit? En blijf je problemen ondervinden met terugkerende (voet)blessures? Bezoek dan eens onze praktijk en we helpen je graag verder!

Sportieve groet,
Job Fahner & Jordi van Zelst